Ledňáček říční (Alcedo atthis)

LOGO

Popis

 

Zařazení do systému:
Kmen: Strunatci (Chordata) – Podkmen: Obratlovci (Vertebrata) – Třída: Ptáci (Aves) – Řád: Srostloprstí (Coraciiformes)

 

Rozšíření:
Tzv. starosvětský typ celá Evropa (kromě Skandinávie), Asie (až po Dálný východ), sever Afriky.
Tvoří několik poddruhů, u nás se vyskytuje ledňáček říční evropský.        

Oblast výskytu – prostředí:
Pomalu tekoucí části řek a větších potoků, nepříliš znečištěné, s dostatečným výskytem drobných rybek.
Vyžaduje výskyt kolmých hlinitých břehů z důvodů hnízdění.
Méně osidluje stojaté vody a rybníky.

Doba výskytu v ČR:
Stálý až potulný druh (hlavně starší ptáci), letošní mláďata se na první zimu obvykle přesouvají do středomoří a západní Evropy.
V zimě se zdržuje na nezamrzajících vodách.

Hnízdění a rozmnožování:
Hnízdí VI – VII, obvykle jednou ročně, buduje samostatná hnízda.
Snůška 5 – 6 kulovitých vajec bílé barvy, velikost 23x19 mm.
Sedí oba rodiče 21 dnů.
Mláďata krmivá, po dobu 25 dnů na hnízdě a ještě několik dnů po vylétnutí, krmí oba rodiče.

Hnízdo:
Staví oba rodiče.
Hnízdní nora v hlinitém břehu nad vodou, vydlabávají ji zobákem a hlínu vyhrabávají nohama.
Délka v průměru 60 cm, průměr vstupní nory 5 cm, na konci hnízdní kotlinka s průměrnými rozměry 10x13 cm, nevystýlaná žádným materiálem.        

Popis:
Typické zbarvení a nezaměnitelný vzhled.
Větší než vrabec (15 až 16 cm).
Výrazně mohutná hlava, s dlouhým, silným a rovným zobákem tmavé barvy.
Krátký ocas.
Barva:
svrchní část – zářivě modrozelená s kovovým leskem
na hlavě a křídlech – jemné vlnkování.
spodní část -  rezavě hnědá.

Pohyb:
Dobrý letec, létá rychle a prudce těsně nad hladinou.
Sedává na větvích nad hladinou, vyhlédnutou kořist loví střemhlavým letem, obvykle s potopením pod hladinu (až 60 cm hluboko).

Zvukové projevy:
Většinou za letu: ostré písknutí „tit tit“ nebo dlouhé „tiét“

Potrava:
Téměř výhradně drobné, většinou plevelné rybky, vodní hmyz, korýši, pulci a žáby

 

Fotka Video Zvuk
  • Nejsou vložena žádná videa.