Rákosník proužkovaný (Acrocephalus schoenobaenus)

LOGO

Popis

 

Zařazení do systému:
Kmen: Strunatci (Chordata) – Podkmen: Obratlovci (Vertebrata) – Třída: Ptáci (Aves) – Řád: Pěvci (Pesseriformes)

 

Rozšíření:
Evropsko-turkestánský typ
Zimoviště: tropická Afrika, jižně od Sahary.

Oblast výskytu – prostředí:
Nižší porosty rostlin, mělkých vod a jejich okrajů, s málo hustou vegetací vyššího patra.
Okraje rybníků s hustým podrostem hlavně ostřic a rákosin.

Doba výskytu v ČR:
Tažný druh:
jarní tah – IV.
podzimní tah IX - I.

Hnízdění a rozmnožování :
Hnízdí V – VII, obvykle 1x ročně.
Snůška: 4 – 6 vajec, hustě rezavě hnědě kropenatých, velikost 18x13 mm.
Sedí oba rodiče 12 až 13 dnů.
Mláďata krmí oba rodiče po dobu 12 až16 dnů na hnízdě a dalších 10 až14 dnů přikrmují vylétlá mláďata mimo hnízdo.

Hnízdo:
Pevná miska z trav a mechu.
Staví oba partneři – více samice.
Jako jediný z našich rákosníků jej nevplétá mezi stébla rákosu, ale ukrývá v přízemní vrstvě vegetace (ostřice, rákos, křoví).

Popis:
Menší než vrabec (12 až 13 cm).
Svrchní část těla a křídla nápadně hnědá a silně proužkovaná.
Hrdlo bílé, světlý proužek přes oko, tmavé temeno.

Pohyb:
Dobře šplhá po stéblech rostlin, hlavně rákosí.
Samec při zpěvu často vzlétá nad rákosiny a klesá klouzavě s roztaženými křídly zpět.

Zvukové projevy:
Hlas varování: „cek“ nebo cvrčivé „čerrr“ .
Zpěv rychlý, proměnlivý, proložený tón jako: „void“, zpívá i v noci.

Potrava:
Výhradně živočišná, hlavně hmyz a jeho larvy.

 

 

 

 

Fotka Video Zvuk
  • Nejsou vložena žádná videa.