Cvrčilka slavíková (Locustellla luscinoides)

LOGO

Popis

 

Zařazení do systému:
Kmen: Strunatci (Chordata) – Podkmen: Obratlovci (Vertebrata) – Třída: Ptáci (Aves) – Řád: Pěvci (Pesseriformes)

 

Rozšíření:
Evropsko-turkestánský typ – západní, střední a východní Evropa (jižní část), asijská oblast Turkestánu, severní Afrika (izolované populace).

Oblast výskytu – prostředí:
Vázána na rozsáhlé porosty rákosin (hlavně starých) s podrostem ostřic.
V nižších polohách rybničních pánví.

Doba výskytu v ČR:
Tažný druh:
jarní tah – IV.
podzimní tah VIII – IX.
Zimoviště severní a tropické oblasti Afriky (Egypt, Senegal).

Hnízdění a rozmnožování:
Hnízdí V – VIII, 2x ročně.
Snůška: 4 až 5 bělavých jemně červenohnědě skvrnitých vajec, velikost
19x14 mm.

Sedí pouze samice 12 až 14 dnů.
Mláďata krmí oba rodiče po dobu 10-13 dnů.

Hnízdo:
V hustých rákosinách nevysoko nad vodou. Zhotoveno z rákosových a ostřicových stébel, poměrně velké (horní průměr cca 15 cm, směrem dolů se zužuje). Umístěno v rákosí, není však vpleteno mezi stébla jako u rákosníků.

Popis:
Menší než vrabec (13 až 14 cm).
Svrchní strana jednobarevná, červenohnědá beze skvrn.
Ze spodu rezavě bílá.

Pohyb:
Často přeletuje nízko nad vegetací v místě hnízdiště.
Obratně šplhá, hlavně po rákosí a drobných koncových větvičkách.

Zvukové projevy:
Vábení mlaskavé „gik“.
Zpěv monotónní hluboké cvrčení „crrrrrrrrrrr….“.
Samec při zpěvu obvykle šplhá vzhůru po rákosových stéblech.

Potrava:
Výhradně živočišná, drobní členovci s převahou hmyzu.

 

 

Fotka Video Zvuk
  • Nejsou vložena žádná videa.