Rybák obecný (Sterna Hirundo)

LOGO

Popis

Zařazení do systému:
Kmen: Strunatci (Chordata) – Podkmen: Obratlovci (Vertebrata) – Třída: Ptáci (Aves) – Řád: Dlouhokřídlí (Charadriiformes)

Rozšíření:
Holoarktický druh obývá Eurasii a severní část Severní Ameriky.

Oblast výskytu – prostředí:
Větší rybníky a jezera, bažiny a tůně, v záplavových územích i na loukách a polích.
Na řekách s většími štěrkovými nebo pískovými ostrůvky

Doba výskytu v ČR:
Tažný druh:
jarní tah – IV – V.
podzimní tah – VII – IX.
Zimoviště – ve východním Středomoří, oblast Perského zálivu a Rudého moře.

Hnízdění a rozmnožování:
Hnízdí V – VII, jednou ročně.
Snůška obvykle 3 vejce, světle zelená až olivově hnědá s tmavými skvrnami, velikost 31x23 mm.
Sedí oba rodiče 20 až 22 dní.
Mláďata krmivá, krmí oba rodiče po dobu jednoho měsíce.
Hnízdí v koloniích (často smíšeně s rackem chechtavým), ale i jednotlivě na bahnitých ostrůvcích, štěrkových a písečných náplavech s chudou vegetací.

Hnízdo:
Na zemi. 
Tvoří ho malá prohlubeň, slabě vystlaná (hlavně bylinnou vegetací), nebo holá.   

Popis:
Menší a štíhlejší než racek chechtavý (34 až 37 cm).
Zbarvení bílé s šedavým nádechem na hřbetě.
Černý týl a temeno (tzv. čepička), zobák červený s černou špičkou, nohy červené.
Typicky hluboce vidličnatě vykrojený ocas a štíhlá zalomená křídla.
Mláďata: záda a temeno hlavy hnědé.

Pohyb:
Velmi dobrý letec, při lovu typický třepotavý let na místě s hlavou svěšenou k hladině vody, vyhlížení kořisti a její lov střemhlavým letem, často s potopením pod hladinu.
V době toku složité zásnubní lety.

Zvukové projevy:
Ozývá se hlavně na hnízdišti.
Vřeštivé „kit kit kirrr“ nebo krátké „kik“ nebo „kek“.

Potrava:
Výhradně živočišná.
Až polovinu tvoří drobné (většinou plevelné) rybky, zbytek další drobní vodní živočichové jako hmyz, korýši, larvy apod.    

 

 

 

 

Fotka Video Zvuk
  • Nejsou vložena žádná videa.