Čejka chocholatá

(Vanellus vanellus)

Popis

 

Zařazení do systému:
Kmen: Strunatci (Chordata) – Podkmen: Obratlovci (Vertebrata) – Třída: Ptáci (Aves) – Řád: Dlouhokřídlí (Charadriiformes)

 

Rozšíření:
Evropa (kromě Portugalska a Itálie), Asie až k pobřeží Japonského moře.

Oblast výskytu – prostředí:
Vlhké louky a pole poblíž rybníků a řek, nepříliš zarostlé mokřiny, z nedostatku hnízdišť obsazuje i sušší zoraná pole a louky.
V době toku často na dnech vypuštěných rybníků.

Doba výskytu v ČR:
Tažný druh:
jarní tah – II – III.
podzimní tah – VIII- X.
Zimoviště: jihozápadní Evropa, severozápadní Afrika.

Hnízdění a rozmnožování:
Hnízdí V – VI.
V období toku provádí typické vzdušné zásnubní lety a během nich vydává charakteristický zvuk – tzv. kníhání.
Tok probíhá i na zemi, partneři se navzájem obíhají.
Snůška: obvykle 4 vejce (2 až 5), velikost 46x33 mm, kruhovitá, olivově zelená,sedí oba rodiče 23 až 27 dnů.
Mláďata nekrmivá, hnízdo opouští po jednom až dvou dnech.
Prachové peří mláďat typicky skvrnité.

Hnízdo:
drobná jamka v zemi, holá nebo jen lehce vystlaná lístky, stébly, drobnými klacíky apod.

Popis:
Velikost holuba, 29 až 32 cm.
Hřbet kovově černozelené opeření, spodina bílá (u samců v době rozmnožování prsa, krk a brada černá).
V týle typická vztyčitelná pérová chocholka.
Mláďata šedohnědá, na hřbetě skvrnitě šupinatá.

Pohyb:
Velmi dobrý letec.
Zásnubní let – při něm dochází k převracení z boku na bok, střemhlavému klesání a stoupání, křídla vydávají specifický zvuk.
Pohyb po zemi chůzí, dosti obratný.

Zvukové projevy:
Hlas: zvučné „kivit“.
V toku typické „kníh“ nebo „knui“, odtud lidové označení kníhání, kníhalka apod.

Potrava:
Převážně živočišná: hmyz, pavouci, kroužkovci, korýši a měkkýši.
Méně rostlinná: drobné části bažinných rostlin.

 

OBRAZEK

Čejka chocholatá

OBRAZEK

Čejka chocholatá

OBRAZEK

Čejka chocholatá

OBRAZEK

Čejka chocholatá